Mituri despre avort

Pentru ca primavara vine cu miros puternic de actiuni impotriva drepturilor femeii, anul acesta voi fi mai putin draguta in ceea ce priveste acest subiect. Anul trecut am scris despre experienta mea proprie si personala. Daca dai click aici poti citi articolul precedent. Oamenii astia care se ascund in spatele “da noi ajutam femeia” si se mai si intituleaza feministi?! (ce ma?) nu doresc nimic altceva decat suprimarea femeii si al dreptului ei de a alege. Nu stiu daca sunt neinformati, cred ca mai degraba parsivi. Dezinformeaza la greu, folosind tot felul de tactici de manipulare grosolana. Si, ca sa ne intelegem, ei sunt cei care spun ca e mai bine ca o fetita de 11 ani care a fost violata sa duca sarcina pana la capat decat sa faca avort sau ca muama ce tare si eroina este femeia care-si pune viata in pericol sau chiar isi da viata pentru a aduce pe lume un copil, Say what?!

Mituri despre avort

Eu sunt intr-un fel de “razboi” cu acesti oameni de mai bine de un an, asa ca am intrat in ingrozitor de multe discutii, stiu exact cum gandesc si ce isi doresc sa obtina. Iar eu, femeia anului 2017, refuz sa cred ca ne putem intoarce in vremurile grotesti dinainte de ’89. As vrea sa demontam niste mituri absolut cretine despre avort, fix alea de le stau baza dezinformarii. Nu, nu sunt pro-avort. Cred cu toata taria ca ar fi minunat sa gasim solutii pentru ca femeile sa nu trebuiasca sa treaca prin asta. Insa, cu aceeasi tarie cred ca femeile trebuie sa aiba dreptul sa decida. Punct.

 1. Avortul este periculos. Studiile arata ca procesul de nastere este mai periculos decat avortul. Cam de 10 ori mai periculos. Tocmai interdictia avortului duce la punerea femeilor in pericol. Disperate, ele vor apela la amatori iar procedurile se vor face in conditii precare. Sa ne aducem aminte de cele aproximativ 10.000 de femei care au murit din aceasta cauza in perioada comunista, dupa celebrul decret dat de Ceausescu? Sau de cele care au reusit sa scape cu viata si au ramas mutilate?
 2. Avortul provoaca boli mintale. Nu, nimeni nu a innebunind facand un chiuretaj. Mai mult decat atat, multiple studii dovedesc ca nu exista nici o legatura intre avort si instabilitate mintala. Pacientele avand aceeasi stare si pre si post procedura.
 3. Vei regreta cu siguranta mai tarziu. Asa cum am mai spus si in trecut, nu cred ca exista femeie care sa se duca topaind de fericire spre spital. Este o decizie grea, insa asumata. Chiar daca sentimentele pe care le au atunci sunt contradictorii, pana la urma, 95% dintre femei nu se gandesc niciodata ca au luat o decizie gresita. O emotie mai putin placuta post avort nu este acelasi lucru cu sentimentul unui regret.
 4. Nu mai exista orfelinate in Romania. Unul din argumentele oamenilor astora draguti si minunati care doresc binele absolut femeilor este ca in Romania s-a rezolvat treaba cu copiii care traiesc in orfelinate, asa ca mai bine fa copilul ala si parasaste-l ca ii va fi bine. Da, cu siguranta un copil parasit va zburda pe campii cu floricele, viata lui va fi roz si fluffy. Se lucreaza intens la aceasta problema, asa este. Asta pentru ca exista niste organizatii precum Hope & Homes for Children Romania. Dar chiar si asa, acum, in 2017, exista 8000 de copii abandonati care traiesc in institutii. Mai mult decat atat, 39% dintre copii din Romania traiesc in saracie lucie, sau 1 din 10 copii din mediu rural se culca flamand.
 5. Trauma unui avort este atat de puternica incat e mai bine pentru psihic ca o femeie violata sa pastreze copilul si eventual sa-l paraseasca mai apoi. Uite, nici nu pot sa comentez asta.
 6. Femeile care fac avort nu cunosc bucuria de a fi mame. Majoritatea femeilor care au facut un avort sunt mame. Avortul nu are nici o legatura cu iubirea de mama. Majoritatea mamelor nostre au facut un avort. Unele iti vor povesti despre asta, altele nu vor recunoaste niciodata.
 7. Biblia interzice avortul. Nu ca ar trebui sa conteze, pentru ca Romania este stat laic (sau asa ne place sa credem), dar sa stiti ca nu scrie nicaieri in Biblie despre avort. Scrie foarte mult despre menstruatie, dorinte sexuale, nastere, prostitutie, despre orice altceva decat asta. Mai mult decat atat, majoritatea femeilor care fac avort se declara crestine.
 8. Femeile sunt obligate sa avorteze. Acesti dubiosi ne pozitioneaza doar ca pe niste victime care trebuie salvate. Cumva, ei spun ca o femeie renunta la sarcina pentru ca este fortata. De barbat. Sau de cei din jur. Sunt sigura ca exista cazuri in care femeile sunt maltratate sau abuzate fizic si/sau mental sau amenintate sau sau sau. Si da, ar trebui sprijinite. Insa pentru majoritatea femeilor este o decizie care le apartine.
 9. Se fac prea multe avorturi. Aceeasi oameni care sustin toate cele de mai sus sunt aceeasi care nu numai ca nu sustin educatia sexuala, dar vor sa o aduca in afara legii. Sunt aceea care nu vor sa informeze, nu vor sa previna ci ne trateaza fix ca pe niste incubatoare. Ar trebui sa educam, sa oferim acces catre informatie si metode de contraceptie, sa ajutam femeile. Nu sa aratam cu degetul inspre ele si inspre viata lor sexuala.
 10. Fatul simte durere in timpul procedurii. S-au facut nenumarate studii despre acest lucru. Pentru  ca un fat sa simta ceva, este nevoia ca anumiti receptori sa fie dezvoltati. Acestia se dezvolta cel mai devreme in saptamana 24 de sarcina. Insa, se pare ca un fat poate percepe durerea chiar mai tarziu, spre saptamana 29-30. In Romania, poti face un avort pana la 12 saptamani de evolutie a sarcinii.
 11. Esti o ucigasa de copii! Hai sa stabilim ceva. Un fat nu este un copil. Un fat este ceva ce este dependent si se poate dezvolta numai in corpul unei femei. Un copil este o fiinta independenta, autonoma. De exemplu, daca o femeie insarcinata are un accident si ajunge la spital, viata femeii va avea intotdeauna prioritate si doar dupa ce ii vor acorda ingrijiri ei se vor ocupa si de fat. Iar daca vor fi pusi in situatia in care pot salva doar pe unul dintre ei, viata femeii, nu a fatului, va fi intotdeauna aleasa.
 12. Avortul cauzeaza infertilitate. Nu exista nici un asfel de risc atunci cand avortul este legal si se face in conditii sigure. La fel cum nu este adevarat ca avortul poate duce la dezvoltarea cancerului de san.
 13. S-ar face mai putine avorturi daca acesta ar fi ilegal. Nu. daca o femeie nu-si va dori o sarcina, ea va face tot ce ii sta in putinta pentru a scapa de ea. Hai sa invatam ceva din istorie. Mai mult decat atat, sa luam Irlanda ca exemplu, unde din cauza ca avortul este ilegal, 150.000 de femei au calatorit in afara granitelor pentru procedura, in ultimii 15 ani.

Din nou, ma repet, nu sunt pro-avort. Sunt pro alegere. Nu as fi scris niciodata acest articol daca nu simteam nevoia sa dezmint tot felul de mesaje cretine de care oamenii astia se folosesc pentru a speria, a manipula si a argumenta luarea unor masuri impotriva femeilor si a drepturile acestora. Cred ca e timpul ca acest subiect sa nu mai fie tabu, sa putem vorbi deschis despre orice tine de viata si drepturile noastre. Cred ca ar trebui sa ne sustinem, sa ne ajutam. Cred cu tarie ca trebuie acordata mai multa atentie educatiei sexuale. Aici cu siguranta trebuie lucrat. Trebuie dezvoltat un plan real. Vino cu solutii, nu incerca sa te bagi peste viata si alegerile mele. Ma doare cand vad ca exista femei care sustin aceste demersuri. Eu insa, cred si sper ca nu sunt destul de informate. De aceea, nu ma voi opri la acest articol pe acest subiect. In “episodul” urmator voi dezvolta mai mult ce inseamna aducerea avortului in ilegalitate si care sunt consecintele unui astfel de demers.

 

Comments are closed.