De ce nu am carnet de conducere

V-am mai zis eu asa, episoade din viata mea. La 18 ani am plecat la Paris. Acolo nu ai ce face cu masina. Nu-ti trebuie. Chiar te ingreuneaza. Aveam 14 linii de metrou. La Milano aveam tramvaiul, la Munchen bicicleta, la Barcelona slapii, in Tokyo sofer, in Atena taxiuri. Ce-i aia carnet de conducere? La ce sa-mi foloseasca. Dupa niste ani de umblat hai hui, intr-un popas prin Romania, ma atinsese un pic virusul ala national. Ala de zice ca un om trebu’ neaparat sa aiba casa, masina, ca altfel nu esti om adevarat. Apai hai sa-mi iau si eu carnet, nu? Am facut scoala in Bucuresti, insa pe vremea aia era legea cu dai examenu’ acolo unde ai buletinul. Asa ca m-am dus la Iasi sa-mi iau triumfatoare chestia aia dreptunghiulara de plastic care te face om…

De ce nu am carnet de conducere

Apai la Iasi toata lumea m-a avertizat ca de nu dau spaga o sa-mi fie imposibil sa-mi iau carnetul de conducere. Le-am ras in nas. Cum sa nu mi-l dea? A se consemna in cartile de istorie aceasta lauda: Am luat instant sala! Si acest pleonasm: Moldoveanca desteapta, ce domnia mea?! Nu mai stiu cu cate puncte am trecut. Irelevant. Traseul se dadea in aceeasi zi. Toti, iar pe mine. Frate, trebu’ sa dau 100 de euro. Pai nu aveam eu? Aveam. Voiam sa dau? Nunu. Ca nu are cum sa nu mi-l dea. Eu stiu sa conduc. Pana si instructorul din Iasi mi-a zis ca e groasa treaba daca nu dau. L-am banuit ca e mana in mana cu astia. Nu au ce sa-mi faca. Trebuie sa-mi dea.

Stau cumintica in masina de examen. Sunt singura. Ghinion. Pe vremea aia nu era cu martor. Vine nenea politistul. Eu: Buna dimineata. El: Hai! da-i odata drumul! Am inghitit greu. Ma apuc sa fac tatea celea cu aranjatul oglinzilor, cu centura etc. si-i dau drumul. Mergem, ne plimbam, viata e frumoasa, Iasul este insorit, la la lala la. Ma opreste in dealul ala spre Palatul Culturii. Ca sa fac pornire din rampa cum s-ar zice. Eu, iar fac tate cele, pornesc din rampa, yeeey. El, pune o frana brusca. Ma holbez. El, notand ceva: “Ne-ai pus viata in pericol. A trebuit sa intervin”. Pornesc, ajungem in parcarea palatului. Acu ma pune sa fac parcari zic eu. Omu ma pune sa opresc. Se da jos din masina si ma lasa acolo. Cu gura cascata. Stau asa ca proasta, fix ca proasta, vine unu si zice ca e gata. Eu imi adun cat de cat gura de pe jos si intreb ce a fost asta. Si asa am aflat ca am picat examenul.

Merg eu un pic asa ca un zombie, apoi ma infurii. Il sun pe tata. Urland il intreb ce-i de facut. I-am zis ca vreau sa depun plangere si ce ma sfatuieste ca-i de facut. Nu cred ca am tremurat in halul asta de nervi vreodata. Tata mi-a explicat ca e cuvantul meu impotriva cuvantului lui. Eu urlam deja din toti plamanii. Ca fac scandal, ca-l dau afara, ca vreau sa-i calc pe cadavru. Nu vedeam decat negru in fata ochilor si pe mine dansand calusarii pe capul aluia. Tata mi-a zis ca poate o sa am sorti de izbanda daca fac urat de tot. Asta m-a inseninat un pic. Apoi mi-a explicat ca daca voi reusi sa fac ceva, abia atunci vine adevarata problema. Imi voi pune toata politia in cap. Forever. Ca ei sunt foarte uniti si ca ma vor haitui.

Eram mai mica si mai slaba. Dupa ce am cedat nervos am cedat de tot. Mi-am pus coada intre picioare. Apoi, mi-am ridicat capul, am strigat ma pis pe carnetul vostru si am plecat. De scarba nu am mai dat niciodata examenul. Si uite asa, au trecut ani, masina nu mi-am dorit niciodata, iar viata mea nu are nimic in minus, nu am vreun handicap, nu ma simt mai putin om. Oricum sunt ecologista, deci o masina in minus e de aplaudat.

Am scris povestea asta pentru ca cineva indignat arunca pe Facebook un fel de provocare de aia a la Isus. Cine nu a dat spaga in viata lui sa scrie aici. Nu, nu am dat niciodata spaga. Altcineva insista. Poate nu inteleg care-i faza cu spaga. Asa ca ma intreaba daca nu am dat vreo ciocolata. Nu dragilor. Nu am dat nici o ciocolata, nici o floare, nici un cartus de tigari, nici un pachet de cafea. Nicioadata. Asta vara am suferit o interventie chirurgicala. M-am operat la stat. Nu am dat un leu. Nimanui. Nici altceva. Dupa ce totul a trecut, intr-o zi, am vazut o carte care m-a facut sa ma gandesc la domnul profesor, asa ca i-am cumparat-o. Cand m-am dus la un control i-am daruit-o. S-a rusinat.

Exemplele in care am fost contransa sau sfatuita sa dau spaga sunt tare multe. Da ce rost are sa le insirui? Sau pe alea in care unu nu-si facea treaba sau o facea partinitor. Nu mai sunt asa mica si slaba ca atunci cu patania cu carnetul. Am urlat de fiecare data cand am simtit o nedreptate. Si tin spate. Si sunt solidara. Si sunt activista. Si sunt moldoveanca. Si hai hui. Si obosita. Si nervoasa! Si curajoasa! Si ne vedem diseara in piata! Haidi pup!

 

Comments are closed.