Dylan, Nobelul si oamenii care nu stiu muzica

Bzzz, bzzzzz… sunt o musculita si vad niste lapte…asa ca hop si io in subiectul cu Premiul Nobel pentru literatura. Ma bag in seama ca-mi place. Imi place poezia asa…cat unui om normal. Nu-s vreo Cartarescu. Nu va luati deci dupa mine. Parerea mea este complet neavizata. Simplu cetatean al planetei ce frumoasa-i poezia…din cand in cand…

Dylan, Nobelul si oamenii care nu stiu poezie

Sa o luam cu inceputul. Academia Suedeza a anuntat castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2016. Acesta este solistul, compozitorul si poetul american Bob Dylan, 75 de ani. Asta a provocat o mica sau mare isterie. Vai de mine de intelectual, cum sa castige unu caruia ii scrie pop in frunte un asemenea premiu? Nu se cade. Trebuie sa fie unul pe care sa-l inteleaga maxim doi oameni. El si cu mine. Ca am capacitatea. Aici a ajuns literatura? Rusine! Altii, pierde vara, isi pun statusuri cum ca si ei sunt aproape de un Premiu Nobel.

Ce aveti oameni buni? Zici ca a castigat asta…cum il cheama? Stai sa caut pe Google..Asa..Kanye West. E Bob Dylan. Voi stiti ce versuri scrie omul asta? Stiti cine e Bob Dylan? Ati auzit de el? L-ati ascultat? L-ati citit inainte de stirea de azi? Sau, hai, fie, dupa stirea de azi, Omul asta are peste cinci decenii in care a revolutionat si influentat ceea ce inseamna muzica  si cultura. Nici macar nu e la primul premiu in premiera. In 2008 a luat un premiu Pulitzer pentru “impactul sau asupra muzicii si a culturii americane, marcate de compozitiile sale de o extraordinara forta poetica”. Sa nu mai zic de 11 premii Grammy, un premiu Oscar si un Glob de Aur. Ca aici o sa spuneti ca-i cu muzica. Mai are si o diploma onorifica la Princeton si un doctorat onorific la University of St. Andrews, Scotia. Da, stiu, acum poti sa iei si tu Nobelul. Cu siguranta esti peste Bob Dylan.

Bob Dylan a “cumparat” celebra publicatie Rolling Stone cu melodia “Like a rolling stone”. E clar. De aceea l-au pus pe locul doi in topul celor mai mai artisti ai tuturor timpurilor. Spaga pe fata. Vedeti? Se intampla si la case mai mari!

Asa, de incheiere, va zic doar ca daca nu as fi atat de lesinata dupa Leonard Cohen, cel mai mult mi-ar placea Bob Dylan. Da chiar! Alo! Suedia! Dati dom’le cate un Nobel sa ajunga la toata lumea!

Comments are closed.