Tine-te de cuvant!

Nimic nu mi se pare mai de prost gust, nici macar cizmele albe, decat sa nu te tii de cuvant! Mai ales atunci cand tu, de buna voie si nesilit de nimeni ti-ai luat un angajament! Orice fel de angajament. De la o ora la care ai stabilit ca te vezi cu un prieten pana la ceva ce tine de job.

Tine-te de cuvant!

Am observat ca asta cu aruncatul vorbelor in stanga si dreapta cu atat de multa usurinta este un sport mega practicat prin jurul meu. Oamenii nu au notiunea cuvantului, valoarea lui. Se uita spre tine cu ochi de caprioara, ca apoi, dupa ce le explici putin despre moralitatea din spatele acestui principiu se enerveaza grav si te mai si spurca. Macar din priviri. Asta pentru ca, din cauza educatiei primite, nu le-a ramas prin creieras urma de respect in primul rand fata de ei si cuvantul lor, apoi o bucatica de respect pentru ceilalti. Nu inteleg pentru ca nu au fost invatati. Probabil pentru ca parintii lor le promiteau lucruri si nu se tineau de cuvant. Probabil au fost mintiti ca vor primi o recompensa daca sunt cuminti si aceasta nu a venit. Poate si-au vazut parintii luandu-si angajamente intre ei pe care nu le-au respectat. Puterea exemplului este cea care conteaza cel mai mult in educarea unui viitor om care se va tine de cuvant.

Pentru a-mi arata exact despre ce este vorba si de importanta cuvantului dat, tatal meu s-a folosit de cea mai tare tactica. Ce a facut? Am locuit cu el o perioada in Gheorgheni, Harghita. Un oras destul de mic, unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea, acest lucru facand foarte usoara supravegherea unui copil. Trebuie sa mentionez ca aveam 15-16 ani. Ieseam in oras, ma lasa chiar si la discoteca, mergeam in drumetii pe munte etc. De fiecare data cand plecam undeva ma intreba: “La ce ora te intorci?” Eram libera sa spun orice ora. Bineinteles, ca un copil cu capul in nori ce eram, s-a intamplat sa nu respect ora. Tata avea un fel de a se supara pe mine de ma facea sa intru in pamant de rusine. Imi zicea de fiecare data; “Laura, tu singura iti alegi ora. De ce nu o respecti? De ce nu te tii de cuvant?” Rusinea pe care am avut-o fata de tata, faptul ca ii stirbeam gratuit increderea pe care el mi-o oferea, a ramas cu mine pana la aceasta data. Au trecut mai bine de 18 ani de atunci. Niciodata tu mi-as asuma ceva si nu m-as tine de cuvant. Niciodata nu mi-as lua un angajament fata de un om si l-as ignora apoi. Si daca s-ar intampla asta, mi-ar fi rusine. Mi-as cere scuze si as incerca sa-mi indrept greseala.

Uite 5 motive pentru care cred ca e important sa te tii de cuvantul dat:

 1. INTEGRITATE
 2. INCREDERE
 3. RESPECT
 4. VALOARE PERSONALA
 5. PUTERE PERSONALA

Daca cuvantul tau nu inseamna mare lucru, atunci nici tu nu insemni mare lucru. In primul rand va fi o lipsa de respect fata de tine. Apoi, nimeni nu va mai avea incredere in tine…

5 Comments on Tine-te de cuvant!

 1. Gigi
  October 2, 2016 at 10:48 am (5 years ago)

  1. Nu există un oraș numit Gheorghieni în România, se numește Gheorgheni.
  2. Înainte de “etc.” nu se pune niciodată virgulă pentru simplu fapt că presupun că știi ce înseamnă etc. 🙂

  • Laura Belecciu
   October 3, 2016 at 1:10 pm (5 years ago)

   Asa este, ai totala dreptate. Scapari nevinovate. Imediat corectez. Multumesc.

   • BENU
    November 17, 2016 at 6:08 pm (4 years ago)

    Eu sunt fascinată de docții care văd aceste detalii, băi Omule…de-aia au pierdut nemții războiul! N-am nimic cu cetățeanul, nici cu virgula, nici cu orașul. Am cu atitudinea! Păcat! Și Cartea Sfântă ne îndeamnă la Iubire, de unde vrajba aceasta! Ceva de speriat! Foarte mult mi-a plăcut textul tău. Ilustrează succint și elegant ceea ce ți-ai propus să transmiți. Să sperăm că vor citi și învăța să le fie spre folos!

 2. BENU
  November 17, 2016 at 6:12 pm (4 years ago)

  Cei care nu se țin de cuvânt, completare/explicare la ce am spus mai devreme. Lor le este de folos dacă citesc și învață de aici din textul Laurei.
  Cei care se țin se simt ușor stingheri cu mândria că: așa fac și eu!!!
  Bun ar fi să reușim să îi deprindem pe cei mici și educați de ecrane cu ȚINUTUL DE CUVÂNT, cu atenția la sine și la celălalt, cu minimizarea lui : AM UITAT SĂ…SAU CĂ… Cu cei mari este mai dificil!

1Pingbacks & Trackbacks on Tine-te de cuvant!