Intoleranta la gluten, ultima fita

Acum ca toata lumea a inteles(sper) ca aia cu detoxul nu a fost nimic altceva decat o manevra de marketing si ca nu exista vreo ceva verde de-l bei si scapi de toxine ca prin minune, toata atentia s-a indreptat catre marea otrava-glutenul.

Intoleranta la gluten, ultima fitza

Alergam ca nebunii pe la tot felul de “doctori minune”, asa zisii nutritionisti cu diplome luate de pe net, recomandat de ala care e fitza deci si tu trebu sa fii fitza. Acu la moda e asta cu glutenul. Orice ai sau nu ai, vrei sa mergi pe well being, dezvoltare personala, te doare piciorul, vrei sa inaintezi in cariera sau sa faci copii, pac! Bam! Renunta la gluten! Clar ai intoleranta! Doah! Oriunde intorci capul acum vezi pe cineva care vorbeste despre gluten si cat de buna, minunata si amazing e viata lor fara. Un fel de vegani care nici nu concep ca s-ar putea sa fie un pic mai mult de discutat in spatele subiectului si ca si asta cu glutenul nu e dupa ureche si ca nu este bine sa renunti neaparat la gluten.

Ca orice fel de afectiune, iti apartinine. Tie si numa tie. Daca tu ti-ai facut niste teste medicale si un medic a stabilit ca suferi de intoleranta la gluten(zi-mi ca ai facut niste teste medicale te rog!), asta nu inseamna ca toti oamenii din jurul tau sufera de aceasta boala. Oamenii care sufera intr-adevar de intoleranta la gluten exista. Insa este un procent foarte mic. Undeva pe la 1-2 %.

Si eu m-am lasat de gluten pentru jumatate de an. Acum cativa ani cand am fost diagnosticata cu Tiroidita Hashimoto, adica o boala autoimuna, nu am acceptat ca nu exista un leac al bolii si ca o sa traiesc cu ea toata viata, asa ca am cautat toate nebuniile pamantului. Voiam sa detin controlul, imi doream sa gasesc o solutie. Nu am gasit un leac miraculos. Aici toata lumea a cazut de acord. Nu scapi niciodata de tiroidita. Insa poti face tot felul de “dracovenii” sa o faci mai blanda. Una dintre ele era glutenul vietii. Ca cica acelasi tip de proteina se regaseste in tiroida si ca daca nu mai mananc gluten se reduce numarul de anticorpi. Nimic mai adevarat. M-am chinuit, am cheltuit bani, mi-am facut pana si pizza fara gluten ca deh, te pui cu poftele unei moldovence? Am luat tot felul de suplimente… caci ghici ce?! Atunci cand elimini ceva din alimentatie, automat trebuie sa te intrebi. Gluten bad, el e in asa multe lucruri. Nu mai pun gura pe cereale. Ok. Da vezi tu daca cerealele alea nu-ti aduceau si niste beneficii. 😉 ok. Acum du-te fuguta si ia suplimente care sa-ti asigure gaura lasata. Bun. Am dus-o asa o perioada pana ce un medic din Germania mi-a explicat logic, stiintific si cat se poate “ca la prosti” ca ceea ce fac eu nu ma ajuta cu absolut nimic. M-a intrebat daca imi place sa ma chinui si daca raspunsul este nu, atunci pot linistita sa ma duc sa mananc un croissant. Mi-a explicat ca numarul ala de anticorpi este complet irelevant. Ca sunt 100, 1000 sau 100000, ei fac exact acelasi lucru. Nu-mi lasa tiroida sa functioneze.

Evident ca daca nu mai mananci paine te simti mai bine. Nu te mai umfli, nu te simti asa obosit, in plus, mai stii vorba aia cu paine prosteste? Sunt sigura ca exista beneficii in ale nemancatului de paine. Insa, eu cred foarte mult in echilibru si mai putin in extreme. Cred ca nu ar trebui sa ne luam atat de mult dupa trenduri, mai ales cand vine vorba de sanatatea noastra. Hai sa pastram trendurile pentru hainute si papuci. Verifica. Fa-ti analize! Hai sa ne informam un pic mai bine, hai sa consultam niste medici adevarati si nu niste sarlatani. Cred ca tot atatia bani costa. Pana la sfarsit chiar o sa iesi mult mai bine financiar, pentru ca eu cred ca asta cu glutenul subtiaza mai degraba portofelul decat silueta.

3 Comments on Intoleranta la gluten, ultima fita

  1. Adina
    September 28, 2016 at 10:38 am (4 years ago)

    Titlul acestui articol este o mare aberatie. Parerea mea este ca suntem unici si ca atare reactionam diferit la chestiile de le bagam in gura.
    Intoleranta la gluten nu este o fita. O spun in calitate de mama a unei fetite de 9 ani cu dermatita atopica in forma grava si generalizata,ce s-a luptat ani la rand cu aceasta afectiune si de care am scapat doar renuntand la gluten.
    Va rog modificati titlul, nu faceti decat sa dezinformati poporul.

    • Laura Belecciu
      September 28, 2016 at 2:35 pm (4 years ago)

      Adina, mai citeste odata articolul.

      • Adina
        September 28, 2016 at 2:53 pm (4 years ago)

        Am citit. Titlul nu are nici o legatura cu continutul.