Nu, voi nu sunteti modele!

Nu-mi plac oamenii neseriosi, neprofesionisti, nu-mi plac oamenii care fac de ras o meserie. Nu-mi plac oamenii care spun ca fac ceva si nu fac, nu-mi plac oamenii care nu respecta munca celorlalti, nu-mi plac oamenii care doar au pretentii, dar nimic de dat la schimb. Nici macar nu concep sa nu dau tot din mine, sa nu-mi fac treaba cum trebuie. Mi s-a pus pata rau, dar foarte rau, pe asa zisele modele, adica manechine, din Bucuresti. Nu, nu. Nu le bagam pe toate in aceeasi oala. Sunt destule de care sunt extrem de mandra. Vobesc doar de acelea care se cred, nu si sunt modele.

Nu, voi nu sunteti modele!

Hai sa ne lamurim. Sa o luam cu inceputul.  A fi model e o meserie. O meserie grea si serioasa. O meserie careia trebuie sa te dedici, sa muncesti mult, sa faci sacrificii. O meserie in care trebuie sa te obisnuiesti cu refuzul, in care va trebui sa suferi de frig, sau de caldura. Vei fi de multe ori singur, va trebui sa te lupti cu mori de vant. Vei ajunge la epuizare, iti vor distruge parul sau tenul pe alocuri, vei munci nopti si zile si unii iti vor spune ca esti prea grasa, chiar daca esti doar piele si os si vei sta cel putin 8 ore pe tocuri de 12 cu zambetul pe buze. Te lupti cu prejudecati, suporti oameni nesuferiti si vei dormi de multe ori pe podea asteptand sa inceapa un fashion show. Locuiesti in avion, tragi dupa tine genti grele si alergi prin orase straine de dimineata pana seara in speranta ca vei fi potrivit pentru un job. Vei filma si 32 de ore non stop la o reclama, vei tremura de frica facand poze la inaltime sau de frig intr-o piscina neincalzita.

Stii cum este un model? Un model adevarat?  Este simplu, muncitor, extrem de profesionist si de cele mai multe ori cu o personalitate extraordinara. Isi va face treaba fara sa strambe din nas, fara a impune conditii aberante si va da tot ce are mai bun, indiferent de cat de mult ii place felul in care este machiata, coafata sau de cat de frumoase sunt hainele. Va respecta faptul ca in spatele fiecarui proiect sunt oameni care muncesc si un buget pe masura.

La asta mi-am dorit sa ajung. La respectul fata de munca altor oameni. Din pacate, in Romania, exista asa zisele “modele” care cred ca sunt buricul pamantului. Ca soarele se invarte in jurul lor si ca isi pot bate joc de munca unui om, doar pentru ca ele sunt manechine. Fetelor, 9 ani din viata mi i-am dedicat acestei meserii. Am lucrat cu unii din cei mai mari oameni din moda internationala. Niciodata, dar niciodata, nu mi-am batut joc de oamenii care erau in spatele vreunui proiect. Indiferent de cat de insignifiant mi se parea acel job. Stiu ca in fiecare meserie sunt oameni mai buni si mai putini buni, insa mai bine ati renunta la a o mai practica. Inteleg ca aveti nevoie sa va numiti modele pentru a atrage “baietii de oras”, dar mai bine faceti doar ce stiti voi mai bine! Nu mai incurcati oameni care muncesc de le sar capacele.

Va doriti totusi sa ajungeti mai departe in aceasta meserie? Sa fiti luate in serios? Numai prin munca si seriozitate o sa va depasiti conditia. Nu prin figuri de doi lei.

 

Comments are closed.