Eu cred ca Dumnezeu prefera inima mea

Mi-am petrecut revelionul in Budapesta alaturi de un grup de tineri de prin diferite colturi ale lumii care se ocupa cu diverse. Unul dintre acei tineri, in urma unor probleme destul de mari cu drogurile, se pocaise. II stiam discursul pe de rost citind foarte multe carti despre religie si religii in trecut, dar si pentru ca aveam conversatii destul de dese despre asta cu soferul de la un job mai vechi care era si el, la randui, pocait.Β 

Intr-o seara, eram in bucatarie, bagata cu totul sub hota deschisa. Fumam o tigara cand tanarul pocait deschide usa bucatariei. Scandal imens, unilateral, despre cum mi-am permis eu sa-mi aprind tigara. Urlete, jigniri, agresivitate verbala la maxim. Eu, calma, ii explic ca ar face bine sa inchida usa bucatariei daca nu isi doreste ca mirosul sa se imprastie. Mai tarziu ne-am vazut la o cina. Iesisem pe strada sa fumez o tigara. A iesit si el insotit de viitoarea lui sotie, fumatoare de asemnea. A zis ca-i pare rau ca a tipat. Eu i-am spus doar atat: “Dragule, atat vorbesti despre Dumnezeu si despre cum le faci tu pe toate bine in numele lui, cum esti tu superior noua pacatosilor, insa, in acele momente eu nu am vazut nici un pic de Dumnezeu in tine!” Macar mi-a dat dreptate.

https://www.youtube.com/watch?v=HSg2qfYkB8I

Acum iar s-a impartit tara in doua pornind de la melodia “Despre smerenie” pe care trupa Taxi a lansat-o de curand. Unii au inteles metafora si o aplauda, altii vorbesc despre personajele care apar in video si cum ca ele numai exemplu de smerenie nu sunt. Bine, tara era deja impartita in doua. Cei care isi doresc catedrala si cei care si-ar dori spitale sau nimic.

Eu am crescut intr-o familie crestina. Bunica mea, nefiinda o habotnica, era in corul bisericii. Am fost deseori cu ea. Era foarte frumos, preotul era un om extraordinar, dascalul la fel, iar cantecele bisericesti imi placeau enorm. Simteam iubirea lui Dumnezeu in iubirea fata de semeni care se manifesta in comunitatea care apartinea de acea biserica. In acelasi timp am inceput sa citesc si Biblia. Atunci pe cea pentru copii, cativa ani mai tarziu pe cealalta pentru oameni mari. Religie faceam si la scoala. Deja 1 plus 1 nu-mi mai dadea 2. Ceva nu se potrivea deloc.

Parca Dumnezeu zice “Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.” si “Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor”. Astea sunt primele 2 porunci din cele 10. Sa-mi explice cineva atunci de ce avem atatia sfinti la care ne inchinam si de ce avem chipurile lor pe peretii bisericilor si pe icoanele alea de ne sunt indesate sub buze de preoti harnici.

Mai stiu ca lui Dumnezeu nu-i place fatarnicia, dar preotii sunt imbracati in aur din cap pana-n picioare. Mai stiu ca Iisus a facut o adevarata criza manifestata destul de agresiv atunci cand a daramat niste tarabe din templu si a biciuit niste preoti care faceau comert in casa tatalui sau, dar bisericile sunt pline de lucruri de vanzare si mai stiu ca te taxeaza pentru orice “serviciu” pe care ti-l face.

Mai stiu ca Dumnezeu este despre iubire si bunatate, dar tocmai cei care pretind ca vorbesc sau ca actioneaza in numele lui sunt cei care arunca primii cu piatra in semenii lor.

Eu cred ca Dumnezeu prefera iubirea. Iubirea fata de tine, fata de semenii nostri, fata de orice exista pe pamantul asta. Eu nu cred in institutia bisericii pentru ca, dupa parerea mea, e foarte departe de cuvantul lui Dumnezeu. Eu cred ca preotii sunt doar niste oameni care au studiat si acum au o meserie. Nu vad de ce nu as putea sa am o relatie directa cu Dumnezeu. Eu incerc doar sa fiu un om mai bun. Nu stiu cat imi iese, dar mai stiu ca El ma iubeste oricum. Pentru ca asta ar trebui El sa reprezinte. Daca nu am uita asta, lumea ar fi absolut minunata.

 

4 Comments on Eu cred ca Dumnezeu prefera inima mea

 1. Laura
  April 9, 2016 at 6:08 pm (5 years ago)

  Foarte frumos scris! Simplu si frumos.
  Din pacate fatarnicia a inlocuot bunatatea, iar multi cred ca daca merg la o biserica (de preferat cat mai impunatoare), le sunt iertate toate pacatele, indiferent de ce anume fac..

  Ti-am descoperit blogul de putin timp (multumesc Mihai Vasilescu!) si citesc cu interes ce postezi. Recuperez si ce a fost in urma πŸ™‚

  • Laura Belecciu
   April 12, 2016 at 11:38 am (5 years ago)

   πŸ™‚ Multumesc foarte mult Laura. Si Mihai, bineinteles. :)))

 2. cricricri
  May 6, 2016 at 7:29 pm (5 years ago)

  recunosti ca atunci cand erai un copil ( un suflet nevinovat) totul era frumos in Biserica. Acum, la maturitate , pentru tine Biserica este un loc plin de vicii . Cand crezi ca erai in adevar?
  ps: sa nu uiti niciodata ca iadul si raiul este numai in sufletul nostru…

  • Laura Belecciu
   May 8, 2016 at 7:06 pm (5 years ago)

   Nu ai fost foarte atent. Am spus ca de atunci au aparut primele intrebari. Poate ar mai trebui sa citesti o data textul. gasesti toate raspunsurile acolo. πŸ™‚