Romanul si rasismul

Scandal urias in urma meciului de tenis dintre Irina Begu si Caroline Garcia. Nu in urma meciului ci in urma unei pasarici care a iesit din gura Carolinei. Suparata nevoie mare ca nu-i iese meciul cum isi doreste, doamna Garcia, se pare,  a zis cam asa :” Uite, o să pierd în fața acestei țigănci de c***t!”.

Romanul si rasismul

Aseara, ca metoda de relaxare a creierului, am dat drumul la televizor. M-am oprit la emisiunea “Chefi la Cutite” de la Antena 1. Dupa cateva minute eram deja oripilata. O doamna, destul de inaintata in varsta, era acoperita aproape in intregime de bipuri. Atat de mult injura, atat de multe glume porcoase, atat de multe bipuri. Dar nu asta m-a socat cel mai tare. Ci seria de remarci rasiste indreptate catre colegul ei de banc de lucru. Colegul era chinez (astea nu au fost deloc cenzurate). I-a zis de cateva ori konnichiwa (salut in japoneza) motivand ca ea doar atata stie. Sunati primul gong. Remarca rasista numarul 1 tocmai s-a produs. Apoi, i-a explicat unuia dintre chefi (eram prea cu gura cascata sa-mi pot aminti care dintre ei) ca domnul chinez nu vede in laterale pentru ca are ochii oblici. Si ca “astia” cu ochii asa vad numai in fata. Sunati de numarul 2! Apoi, a inceput sa scoata tot felul de sunete dubioase ca si cum asa ar vorbi si ea cu el in chineza. Apoi a inceput sa vocifereze ca nu vrea neam sa mai “lucreze” pe langa el sau cu el. A maturat cu chinezu’ pe jos. A mai avut tot felul de iesiri precum: i-a spus unui baiat mai mic de inaltime ca sigur o are mare si ca, asa mic cum e el, ii ajunge fix sa-i dea tata in gura. Va vine sa radeti, nu?

Ca femeia aia era cum era e una. Ca producatorul emisiunii a ales cu buna stiinta sa bage asta in emisiune e alta mancare de… chefi. In Romania, in prime time, la televizor vei vedea o emisiune plina de remarci rasiste. Plina. Nimeni nu zice nimic, nimeni nu pare deranjat in nici un fel. De ce? Pentru ca romanul, se pare, considera rasism doar atunci cand e el numit tigan. Da vezi tu, daca tu nu esti tigan ci esti alb, nu prea se mai numeste rasism. Nu in ceea ce te priveste. Ci tot tiganul, din nou, este cel discriminat. O data de la ei, o data de la tine.

Romanul si rasismul 1

Cand locuiam in Barcelona colegii mei de camera m-au rugat sa ma asez si sa nu ma supar, dar vor sa-mi puna o intrebare cat se poate de serioasa. Cu vocea blanda m-au intrebat cat se poate de sincer si fara nici o urma de rautate cum de sunt alba si am ochii verzi avand in vedere ca vin din Romania. Le-am explicat la fel de frumos si fara sa ma simt jignita cumva.

Nu am trait intr-o familie rasista. Am fost invatata sa iubesc oamenii la fel. DAR, cand eram micuta, mama mai scapa un: “Te-am luat de la bulibasa din deal. Daca nu esti cuminte te dau inapoi”, iar bunica de la tara mai scapa si ea un “vine tiganu’ si te fura cu sacul”. Am incercat sa nu fac niciodata vreo diferenta intre oameni bazata pe rasa lor. Cu toate astea si mie imi mai scapa pe alocuri cate o “glumita”. Acum 8 ani m-am lecuit pentru totdeauna. Am inteles ca si acele mici remarci sau glumite tot rasista ma faceau.

Din pacate, mai avem multe de invatat. iar emisiunile TV in care rasismul e folosit ca mijloc de entertainment nu ajuta deloc in evolutia romanului si in educarea lui in privinta rasismului.

Comments are closed.