Lectia MARE de viata a Micului Print

Iata secretul meu. Este foarte simplu: nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibil pentru ochi.

Lectia MARE de viata a Micului Print

Abia acum am vazut filmul animat “Micul Print”. Vai cat este de frumos! Eu cred ca anumite filme sau carti vin la tine atunci cand trebuie sa vina. Nu le forta. Uneori nu e momentul lor. Mi-am readus aminte (se pare ca noi adultii avem tendinta de a uita) de lectiile multiple de viata pe care Antoine de Saint Exupéry le-a “pitit” in paginile deghizate intr-o carte pentru copii. Am citit si recitit de multe ori Micul Print. Stiu ca o voi mai face. Cred ca e acel gen de carte care merita recitita in fiecare an. Ca sa ne aducem aminte sau sa o vedem prin ochii maturizarii.

Cand moare inocenta? Cand devenim atat de pragmatici incat nu mai vedem nimic in afara de ce ne dicteaza logica sau evidentul? Cand ai privit ultima data norii si ai vazut altceva decat nori? Lasa copilul din tine sa traiasca! El a vazut intotdeauna numai ce e cel mai frumos. Trece totul prin filtrul inimii! Fa-ti timp pentru frumos! Zambeste mai des si nu te lua atat de in serios! Uita de regulile “omului mare” din cand in cand! Ai voie! J Lasa-ti imaginatia sa zburde libera! Joaca-te. Da-te de-a dura prin iarba! Copilaria nu este un paradis pierdut. Va trai intotdeauna in tine si va iesi la iveala de fiecare data cand ii vei da voie. Rasfata-te, alinta-te, canta tare cu un deodorant in mana. Danseaza fara muzica, sari intr-un picior si iubeste cu foc, cu inima pura. Razi, razi cu pofta copile!

Lectia MARE de viata a Micului Print 1

Imi permit sa enumar aici cateva citate de suflet care ma inspira si care cu siguranta iti vor face ziua mai frumoasa.  Sunt despre viata, despre moarte, despre prieteni, despre dragoste, despre tine, despre mine, despre noi toti! Luati doza de optimism:

  1. Toti oamenii mari au fost mai intai copii. (Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte)
  2. Esecurile ii intaresc pe cei puternici.
  3. Daca muncim doar pentru bunurile materiale ,ne cladim singuri temnita.
  4. Orice viata este un miracol.
  5. Tu — tu singur vei avea stelele asa cum nimeni nu le are… In una din stele voi trai eu. In una din ele, eu voi rade. Si va fi ca si cum toate stelele vor rade, atunci cand te vei uita noaptea catre cer… Tu — doar tu — vei avea stelele care pot rade.
  6. A te judeca pe tine insuti este mult mai greu decat a-i judeca pe altii. Daca ajungi sa te judeci cum trebuie, inseamna ca esti intr-adevar un om intelept.
  7. Pentru a fi fericit trebuie doar sa te gandesti ca undeva, printre milioane de stele, este fiinta iubita.
  8. Mi-am aratat capodopera adultilor si i-am intrebat daca desenul ii inspaimanta. Mi-au raspuns: ‘De ce s-ar inspaimanta cineva de o palarie?’ Desenul meu nu era o infatisare a unei palarii. Era desenul unui sarpe boa ce digera un elefant. Apoi, am desenat interiorul sarpelui boa, pentru ca adultii sa poata vedea clar. Au nevoie mereu sa li se explice lucrurile.
  9. Voi sunteti frumoase, dar sunteti desarte! Nimeni n-ar avea de ce sa moara pentru voi. Floarea mea, fireste, un trecator de rand ar crede ca-i asemenea voua. Ea insa, singura, e mai de pret decat voi toate laolalta, fiindca pe ea am udat-o eu cu stropitoarea. Fiindca pe ea am adapostit-o eu sub clopotul de sticla. Fiindca pe ea am ocrotit-o eu cu paravanul. Fiindca pentru ea am ucis eu omizile, in afara doar de cateva, pentru fluturi. Fiindca pe ea am ascultat-o eu cum plangea, ori cum se lauda, ori cateodata chiar cum tacea. Fiindca e floarea mea.
  10. Nu cunoaştem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de gata de la negutatori. Cum insa nu exista negutatori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.

O zi plina de zambete sa aveti!

Lectia MARE de viata a Micului Print 2

Comments are closed.